In momenten van spanning en confrontatie dook ik instinctief in overlevingsmodus. Ik trok me terug, verdween naar de achtergrond en maakte het voor anderen bijna onmogelijk om contact met me te leggen. Op het werk, wanneer ik dacht dat ik tekortschoot, stortte ik me op overuren en extra taken, vastbesloten om te bewijzen dat ik goed genoeg was. Twee patronen die ik zonder nadenken automatisch aan het doen was.
De automatische piloot
"Ik sta op de automatische piloot" is een veelgehoorde uitspraak tijdens coachingssessies en trainingen. Maar wat betekent het eigenlijk? In eenvoudige bewoordingen is het een handelen zonder bewuste keuzes of overwegingen, zoals het automatisch wassen van je handen. Zo bespaart je brein capaciteit voor belangrijke zaken waar echt over nagedacht moet worden. Hoewel handig voor sommige taken, heeft constant op de automatische piloot staan ook zijn nadelen.
Vastgeroeste patronen
Wist je dat je brein het liefst zo min mogelijk energie wil verbruiken en houdt van automatische patronen en handelingen? Sommig gedrag of overtuigingen kwamen je eerder van pas. Misschien moest je vaak op je tenen lopen in je jeugd of wilde je de harmonie thuis bewaren. Mogelijk wilde je niet te veel opvallen en maakte je je kleiner voor je omgeving. Een welbekende uitspraak van vroeger is dat je je kop niet boven het maaiveld moest uitsteken. Kun je je voorstellen hoe die overtuiging jouw gedrag in het hier en nu beïnvloedt? Hoewel ooit nuttig, kunnen dit soort gedragingen en patronen je nu behoorlijk in de weg zitten. En als je bepaalde patronen al een groot deel van je leven doet, dan word je daar erg goed in. Of ze nu helpend zijn of niet.
Neurologische snelwegen en olifantenpaadjes
Neuronen vormen de bouwstenen van ons brein en vormen een complex netwerk in ons zenuwstelsel. De ontwikkeling van ons brein begint al in de baarmoeder en gaat door tot in de volwassenheid. Als je bepaalde gedragingen, gedachten of emoties herhaalt, ontstaan er verbindingen tussen verschillende neuronen, als een soort neurologische snelweg. Deze verbindingen worden sterker naarmate je patronen vaker herhaalt, omdat je brein van nature houdt van automatisme.
Als je besluit om patronen te veranderen waar je eigenlijk niet blij mee bent, kan dat op weerstand stuiten. Je verlaat als het ware de bekende neurologische snelweg en kiest voor een ander pad, een olifantenpaadje. Dit kost meer energie voor je brein, iets waar het niet per se fan van is. Omdat de verbindingen in je hersenen voor dit nieuwe gedrag nog niet zo sterk zijn, is het mogelijk dat je af en toe terugschiet in oud gedrag of oude gedachten.
Maar wees gerust, door herhaling van het nieuwe gedrag wordt het olifantenpaadje steeds beter begaanbaar. Elke keer dat je bewust kiest voor het nieuwe gedrag, of er simpelweg aan denkt, verbetert het pad. Langzaam maar zeker transformeert het olifantenpaadje in een goed begaanbare snelweg. Het vergt misschien wat inspanning, maar uiteindelijk zul je merken dat het steeds makkelijker en natuurlijker wordt.
NLP en het aanleggen van nieuwe verbindingen
In de wereld van NLP focussen we sterk op het aanleggen van nieuwe verbindingen in het brein. Daarbij maken we gebruik van verschillende technieken om het nieuwe olifantenpaadje stevig te verankeren. Met behulp van krachtige tools, zoals visualisaties, kun je op een effectieve manier nieuwe gedragspatronen en overtuigingen integreren. Het is als het leggen van een solide fundering voor een vlotte, geasfalteerde weg van positieve verandering in je brein.
Reactie plaatsen
Reacties